במשך החיים יש כמה תקופות שבהן קיימים שינויים הורמונאליים מואצים.
הידועים שבהם הם גיל ההתבגרות וגיל המעבר.
כל אחת מתקופות אלה מלווה בקשיים האופייניים לה, שינויים גופניים ושינוים במצב הרוח.
גיל המעבר המכונה גם אל וסת, מנופאוז, או גיל הבלות הוא התקופה שבה מפסיק להופיע המחזור הוסתי אצל נשים.
תקופה זו עלולה להיות מלווה בתופעות כמו גלי חום, עצבנות, שינויי מצב רוח, הזעת לילה, ירידה ברמת הסידן וצפיפות העצם.
תופעות אלו ניתנות להפחתה ולמניעה בעזרת טיפול נכון.
הפאן החשוב ביותר במעבר קל של התקופה הוא הפאן הנפשי.
כאשר מקפידים לזכור שתקופת האל וסת אינה מחלה אלא פרק זמן טבעי ואינטגראלי מהחיים אשר חולף כמו שהגיע ואם נסמוך על חכמת הגוף ועל כוחותינו הפנימיים יוקל.
בשנים האחרונות רווחת הדעה שעם ההגעה לגיל זה יש לקחת הורמונים אסטרוגניים כדי להימנע מהתופעות ו"להקל על החיים" אך נטילת ההורמון כרוכה בעליית סיכון לסרטן השד, תחלואת לב ושבץ מוחי.
יש לזכור שרבע מאוכלוסיית הנשים בעולם המערבי אינן סובלות לחלוטין מאף אחת מהתופעות, ובארצות המזרח הרחוק התופעות אינן קיימות כלל.
נקודה נוספת חשובה בהתייחסות הנפשית הוא ראיית האישה את עצמה ואת השפעת הפסקת הוסת על תפקודה.
הכלל הראשון שאני מלמדת נשים שמגיעות אלי לטיפול הוא למחוק את הכינוי "גיל הבלות" מהלקסיקון וזו הפעם האחרונה שהוא מופיעה בכתבה זו.
בתקופה בה אשה ממוצעת חיה 30-40 שנים נוספות לאחר הפסקת המחזור, ויכולה למלא ולהעשיר את חייה במגוון רחב של תחומים אין הגיון לבחון את בלותה בפרספקטיבה של פריון בלבד.
הוכח שבתרבויות אחרות בהן תקופת האל מחזור נחשבת לתקופה של כבוד לאשה, מנוחה מלידות ותקופה מבורכת שהאשה מצפה לה התופעות כמעט ואינן קיימות.
התרבות שלנו המובלת ע"י תרבות אמריקאית שמקדשת את הארכת הנעורים ומפחיתה מערך הגיל המבוגר מסתכלת על המנופאוז באופן ראייה שלילי.
כל אחת יכולה לבחור לעצמה איך היא רואה את עצמה, איזה ערכים היא מעצימה בחייה, ובמה היא ממלאה אותם.
כאשר אשה שלמה עם מיניותה ונשיותה גם ההתייחסות לתקופה זו משתנה ושלום פנימי זה ניתן אף הוא ללימוד.
מכיוון שהמערכת ההורמונאלית מושפעת מהשפעות כמו גלולות למניעת הריון, שארי הורמונים בבשר ובחלב, ותרופות שנלקחות במשך החיים היא מגיבה פעמים רבות בצורה לא מאוזנת והשינויים חדים וקיצוניים יותר.
דרך טובה לאיזון הורמונאלי היא דיקור סיני שתורם רבות גם למיתון התגובות , איזון מצב רוח, שחרור ממתח, הפחתת גלי חום, ושינה טובה יותר.הדיקור משולב בטיפולי בריאות ברוגע.
השינוי העיקרי שמתרחש במערכת ההורמונלית וגורם לתופעות הוא ירידה בייצור האסטרוגן.
אכילה של מוצרי סויה, טופו ופשתן מספקת לגוף פיטואסטרוגנים שהם חומרים צמחיים דמויי אסטרוגנים.
אכילתם גורמת לכך שהירידה בייצור אסטרוגן פחות תתבטא מכיוון שהם ישלימו את הכמות הקיימת בגוף. פיטואסטרוגנים אינם גורמים לסיכונים שנגרמים מנטילת הורמונים תחליפיים בצורת תרופה. עובדה זו מסבירה את העדר תופעות גיל המעבר וסרטן שד במזרח הרחוק שם סויה מהווה מזון בסיסי ומקובל.
צמחי מרפא וויטמינים שמשפיעים על תופעות גיל המעבר:
ויטמין E – מפחית גלי חום ויובש וגינלי
קוהוש – מפיג גלי חום, דיכאון ויובש וגינלי
לפעילות ספורטיבית קבועה יכולת להוריד תדירות גלי חום , הרגעת מתח ודיכאון, הטבת איכות השינה, מניעת אוסטיאופורוזיס, מחלות לב וסרטן.
מרגישה צורך בטיפול בריאות ברוגע? אני כאן בשבילך