חלב הוא אחד הנושאים השנויים במחלוקת לגבי השפעתו על הבריאות. יש המצדדים וטוענים כי אי אפשר בלעדיו ויש הטוענים כי הוא בכלל אינו ראוי לצריכת אדם בוגר.
בויכוח הזה מעורב המון כסף, כוח ושיקולים שאינם קשורים לבריאות כי החלב מהווה תעשייה גדולה ומפרנס חברות במשק.
לקראת חג השבועות – חג החלב הלאומי, בואו ונעשה קצת סדר בטיעונים לכאן ולכאן.
החלב עשיר בעיקר בחלבון ובסידן שצריכתם חשובה לגדילה והתפתחות תקינה. בנוסף מכיל החלב סוכר חלב, ויטמין b2 ויטמין d אשלגן, ושומן. המצדדים בו ממליצים על צריכת 3 מנות חלב ליום כדי לספק את צריכת הסידן הנדרשת.
כנגד מופיעה הטענה שהחלבון שהוא מן החי מעלה את רמת החומציות בדם וכדי לאזן אותה הגוף מפריש יותר סידן כך שיוצא שכרו בהפסדו, ולראייה באה העובדה שבארה"ב, שם מעודדים את צריכת החלב, שכיחות האוסטיאופורוזיס עולה במקביל, מחלה אשר אינה קיימת בתרבויות בהן לא קיימת צריכת חלב.
טענה נוספת היא שהאדם הוא היונק היחיד שצורך חלב מעבר לגיל היניקה והחלב הנצרך הוא חלב שמיועד לבעל חיים אחר והרכבו מתאים לבעל חיים אחר. חלב פרה מיועד לגדילת עגלים אשר בזכותו הוא מכפיל את משקלו תוך 47 יום ותוך שנה ב150 קילו.החלב מגדיל את רמת הכולסטרול בדם מכיוון שהוא משופע בשומן ובכולסטרול וחסר סיבים.
בקרב רבים מהסובלים מתופעות אלרגיות כגון מיגרנה, ליחה וגודש בכלי הנשימה, נזלת כרונית ואסטמה, ודלקות פרקים גורם האלרגיה הוא החלבון קזאין שבחלב.הימנעות ממוצרי חלב מיטיבה את המצב בכל אחת מתופעות אלו.
אוכלוסיה נוספת שסובלת היא מבוגרים החסרים את האנזים לקטאז. הוא האנזים שמפרק את סוכר החלב. רמת האנזים יורדת עם ההתבגרות ואצל מי שהוא חסר לגמרי מופיעות תופעות של גזים, שלשולים וכאבי בטן לאחר צריכת חלב.
הבעייתיות העיקרית עם חלב היא החומרים המוספים אליו בתעשייה ובעת גידול הבקר שמותירים שיירי אנטיביוטיקה והורמונים שמשנים את המערך בגוף ומהם ניתן להימנע רק ע"י צריכת חלב אורגני.
ובכל זאת חלב משמש כחלק גדול מהתפריט ובסיס למאכלים וקינוחים רבים-גלידות, פשטידות, פיצות, מטבלים, מעדנים, שוקו, שלמרות שלכולם יש מקבילים בעולם הסויה, אני לא אומרת שאין לצרוך אותם אלא מילת המפתח היא שימוש מושכל – כלומר כמויות נכונות והתאמה למצב הבריאותי.
גם בין מוצרי החלב קיים דירוג מבחינת השפעתם על בריאות הגוף
מוצרי החלב המוחמץ – כלומר יוגורט ומוצריו מכילים תכולת שומן נמוכה, אינם מכילים סוכר(אם לא הוסיפו להם כמו ביוגורטים בטעמים שונים) ומעשירים את הגוף בחיידקי לקטובצילוס שתומכים בפעולת מערכת העיכול.
הגבינות הקשות והצהובות הן העשירות ביותר בשומן ולמי שיש רמת שומנים גבוהה בדם חשוב להמנע מהן לחלוטין.
נקודה נוספת שיש לשים לב אליה היא תכולת המלח הגבוהה בחלק מהמוצרים.
מי שנמנע מגבינות צהובות יכול ליהנות מגבינה צהובה שמקורה מסויה וניתן להכין ממנה את כל המאכלים שמכינים מהגבינה הרגילה.
הנמנעים משתיית חלב משתמשים בחלב אורז, חלב שקדים או בחלב סויה ומוצריו, או בחלב עיזים שגם הוא מן החי אך דומה יותר בהרכבו לחלב אם.
ההמלצה לגבי צריכת חלב או הימנעות ממנו היא אישית ויכולה להבחן בעזרת נטורופת שלוקח בחשבון את כל השיקולים בהתאם למצב הבריאותי וההשפעות האנרגטיות ובכל מקרה זו אינה המלצה אחידה